2006. dec. 31.

Ha már a nevétől is félnek...

Néha kételkedem, hogy a XXI. században vagyunk. Meg Európában. Arról nem is beszélve, hogy elvileg Románia az EU-ba tart. Mondjuk a jogállamisága még hagy némi kívánni valót maga után, mint azt az alábbi eset is bizonyítja.
Simona Pojar bírónő nemcsak a marosvásárhelyi Kossuth Lajos utca nevének megváltoztatása ügyében, hanem maga a nagy történelmi alak felett is ítélkezett.
Indoklása szerint, "ha az utca ismét felvenné a Kossuth Lajos nevet, veszélyeztetné a demokratikus jogállamiságot, a polgárok jogait illetve a fent említett pártok és szervezetek létét és mûködését". Nehéz erre mit mondani. Tulajdonképp maga az ítélet bizonyítja, hogy épp a jogállamiság és a polgárok jogai sérülnek még mindig Romániában, és épp a féltett pártok és szervezetek nyomására. A bírói kar függetlenségét meg se merem említeni... „Egy bíró, aki így indokolja döntését, vagy nem ismeri a törvényeket – és ez esetben illetéktelen –, vagy pedig a pert kezdeményezők, azaz a Nagy-Románia Párt, valamint a Vatra Româneasca szervezet és az Avram Iancu Egyesület befolyása alatt áll és tevékenykedik” - ezt Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő mondta, és szerintem jól megfogalmazta az egész indoklás abszurditását.
A bírónő egyetértett a pert indító Avram Iancu Hazafias Egyesület azon indoklásával, miszerint a magyar forradalom kulcsfigurája – aki a perirat szerint negyvenezer erdélyi románt ölt meg és háromszáz parasztházat gyújtott fel – lényegében az emberiesség ellen követett el merényletet.

Ezt jó épp egy Avram Iancuról elnevezett szervezet szájából hallani. Avram Iancu és társainak 1848-as mészárlása valóban ilyen nagyságrendben történt, még az akkori császári vizsgálóbizottság is legalább negyvenötezerre tette a magyar áldozatok számát. Sajnálatos, sőt megbocsáthatatlan, hogy a forradalom és szabadságharc hadieseményeinek emberáldozatait összekeverik vétlen emberek, férfiak, asszonyok és gyermekek felkoncolásával. Nem mindegy, hogy felfegyverzett érchegységi gerillákról, vagy fegyvertelen polgárokról van szó Nagyenyed, Verespatak, Zalatna és más feldúlt városokból. Tiszteltetem a nagy román hőst! Az igazság az idő rostájával majd eldönti, melyik nemzet lehet büszke igazán legnagyobb alakjára...

Nincsenek megjegyzések: