2007. jan. 28.

Fletó 23 pontja


Na, ezt megcsinálta! Annyit írt, hogy végig sem lehet olvasni. El lehet persze, ha valakinek van hozzá türelme. Nekem nem volt, ahhoz nem elég jó olvasmány, a stílus már ismerős, de még nem sikerült megszoknom. Nem is fogom. De inkább a tartalomról...

Ahogy vártam, pontatlanságok és nyakatekert gondolatmenet. Pontatlanságként elég csak újfent az Árpád-sávos zászlót megemlíteni. Pedig azt hinné az ember, hogy nem bonyolult a képlet, egyszer össze kell számolni 8 sávot, másszor pedig 9 sávot, amihez a gyengébbek kedvéért nyilaskeresztet is csatolnak, csak hogy felismerhetőbb legyen. Azért ezek alapján egy ovodás is megtudná különböztetni III. Bélát a hungaristáktól. Aki meg nem, az vagy hülye, vagy tudatosan torzít. Lehet választani! Egyébként részvétem a bibói szellemiség örököseinek, mert az ijesztő, hogy Fletó kezd el Bibóra hivatkozni. Sőt, most már ott tartunk, hogy a szocik nem csak hogy baloldaliak, de nemzetiek is, és a demokrácia védői a liberálisokkal és az MDF mögött gyülekező konzervatívokkal együtt, szemben a csúnya populista radikális narancskörrel. Meg kell hagyni, ügyes... Meg van az ideológia hozzá, hogy a partvonalra húzódott Fityiszt az öltözőig szorítsák. Tehát felosztották a pályát jófiúkra és rosszfiúkra, mint egy igazi amcsi filmben, főszerepben Ferivel, aki helikoptergépágyúval tisztítsa a hazát a demokrácia ellenségeitől. Hm... Persze a megfogalmazás leheletfinom, mert hogy ők is hibásak kicsikét, de hát nem úgy, meg nem annyira, bezzeg a... Mielőtt bárkinek is illúziói lennének, le kell szögezni, ez nem egy nagy államférfi lelki gyötrődése, nem egy új Széchenyivel van dolgunk, csupán egy újabb politikai hirdetést nyomnak a képünkbe. Persze gazdagon megspékelve általános iskolák szintjét súroló történelemórával, ahonnan levezeti, hogy az MSZP identitásának alapját tulajdonképp Kossuth és Széchenyi adja meg. Ejha! Nem csoda, hogy olyan jók a fiúk-lányok!

Apropó, populizmuizmus! Mert ez az egyik kulcsszava a nagyesszének. Az agytröszt nyilván sokat törte a fejét, mivel lehetne emblematikusan megbélyegezni a legnagyobb ellenzéki gruppát, a már jól bejáratott radikalizmus hangoztatása mellett. A baj csak az, hogy még nem igazán tiszta Fletó előtt, mi is az a populizmus, mint az a Die Welt-nek nyilatkozva ki is derült. Pláne, amikor az apátiát is bekeveri a képbe. Mert ha világos lenne a populizmus mibenléte, akkor észrevenné(nk), hogy jelenleg mindkét nagypárt, sőt szinte az összes magyar politikai párt erősen populista húrokat penget. Mert sokféle hangszínben van populizmus, van kulturális, meg piaci populizmus is, ezekben pl. igen erős a szoci tábor. A populizmusban pont az a csábító, hogy a kellően cerebrozombivá tett tömegeket igen egyszerűen be lehet etetni a megfelelő hívószavakkal, amikkel később mozgósítani lehet a másik tábor zombihadával szemben. Akkor meg miről beszélünk? Sajnos hiába várunk igazi, mély önismereti elgondolkozást a jelenlegi politika elittől, egyelőre meg kell elégednünk a mímelésével. És itt bukik el az egész "jajdenagyonakarokMagyarországotépíteni" fellobbanás. Mert ez nem elég. Erkölcs nélkül nincs becsületes munka, és nincs rajta áldás sem, ami az eredményen is meglátszik. Mert az átkosban virágzó mutyizás nem tűnt el a rendszerváltással, sőt most virágzik csak igazán. Ezért érzik sokan úgy, hogy csak "módszerváltás" történt. És igen, valami apátiafélét érzünk meg csalódottságot, sőt néha dühöt is. Meglepő? Szóval hiába zúdul ránk a nagy reformok özöne, és konvergálunk erősen a nagy nulla felé, csak hiú ábránd, hogy olyan összetett problámákat, mint az egészségügy, oktatás, nyugdíj, államigazgatás és államháztartás, pusztán akarattal jobbá lehet tenni. Nem, ez nem elég, mert amíg a "tudatlanság: erő", és ezt tudatosan kihasználják, addig a méltatlan sáfárok munkája nem terem gyümölcsöt.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

egyébként a 9 sávos zászló sem mindig a nyilasokra utal, mert az árpád-ház címere is 8x vágott: http://href.hu/x/28f6

Dr. Túra írta...

Igen, ez I. Imre címere. Pontosabb lett volna, ha III. Béla helyett őt írom. A sávok száma időben tényleg változott (7-12), az oroszlánok meg eltűntek belőlük. Azt már meg sem merem említeni, hogy a történészek szerint aragon hatásra lett az Árpád-ház családi címere...

Névtelen írta...

azok a fránya történészek, mit ki nem találnak!:) egyébként egy másik elmélet szerint a 8 sáv a 7+1 törzset jelképezte. (a csángók a +1) tehát magyar eredetű:)