2006. dec. 29.

Last minute(s) - Hirtelenhalál


Felgyorsult a világ. Na de, hogy ennyire... Őszintén szólva nem gondoltam, hogy az idei év még
tartogat meglepetéseket a hátralevő néhány napra. Aztán tessék! Itt a hír, hogy az aktuális főellenséget még az idén eltakarítják a föld színéről. Nem mintha sírnék Szaddám Huszein után, de az ember fejében önkéntelenül is el kezd motoszkálni valami, ha ilyen sebtében intézik a dolgokat a derék demokratizáló atyafiak. Hova ez a sietség? Nincs elég pezsgő a szilveszterre, vagy mi?
Természetesen nem akarok viccet csinálni egy ember halálából. Még ha az nem is volt valami jó ember. Ez az év amúgy sem kedvezett a diktátoroknak. Castro ingadozó egészségi állapota ugyan még meg-megvicceli a CIA jósait, de már nem képes vezetni elszigetelt szigetországát (erős képzavar, tudom...), Pinochet viszont nemrég átköltözött az árnyékvilágba, hogy helyet készítsen kollégáinak odaát. Ceausescu-nak meg a lánya halt meg az idén, novemberben. Suharto fiát viszont kiengedték a börtönből... Hogy visszakanyarodjak a témához, megemlítem, hogy feltehetőleg Szaddám lánya jól van, leszámítva persze, hogy aggódik édesapjáért.
A sietség mindenesetre érthetetlen. Hiszen elég sok vádpontban vizsgálódnak Szaddám és követői ellen, és az első ítélet után már ki is végzik. Nem tudom, jogilag ez mennyire szokványos eljárás, mert ugyebár egy halott elítélésének, akár többrendben is, nincs sok értelme. Még azok is tudnának várni, akik egyébként tényleg a halálát kívánják. Egy hatodik x-ében járó síta úr például a következőket mondta: "Most kivégezni veszélyes. A helyzet nagyon rossz. Nyugalomra van szükség.". Rövid de velős összefoglalása ez az iraki helyzetnek.
A másik oldal persze bőszen bizonygatja, mennyire jó lesz a világ az ex-diktátor nélkül. Elhisszük, tényleg. Főleg azután, hogy a Szaddám mögött álló, és jelenleg különféle országokban szétszóródott Baath Párt amerikai érdekeltségek megtámadására szólította fel híveit, ha tényleg kivégzik vezérüket. És ez nyilván, csak a kezdet... Arról nem is beszélve, hogy ezzel akaratlanul is mártírt csinálnak Szaddámból. Nem mindenki szemében lesz az, de elég, ha csak egy szűk rétegnek jelent majd lelki üzemanyagot az öngyilkos merényletekhez.
A cél pedig elvileg Irak demokratizálása és a béke megteremtése lenne, ugyebár. Rumsfeld úr például korábban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy "Ha életeket lehet megmenteni azáltal, hogy biztosítjuk, ez az ember nem térhet többé vissza, akkor az életek megmentesét kell választanunk." Érthető a lényeg, nem? Nincs is szebb, mint amikor ideológiát gyártanak a gyilkoláshoz. Különösen, ha életek megmentésével igazolják a háborút, vérontást és a sok nyomorúságot, ami minden háború járulékos következménye. Bokros Gyuri egyszerűbben fogalmazott: "Ez egy gusztustalan zsarnok, aki megérdemli... a legvégső büntetést." Az ítélet tehát megszületett... Természetesen, mindentől független bíróság szájából hangzott el, ehhez semmi kétség nem férhet. Ugye..?
A kivégzés meglesz. Zavargások is lesznek, meg robbantás, ahogy kell. A baj csak az, hogy kapunk egy zsarnokból konvertált mártírt, aki körül legendák keringenek majd és az amerikai demokrácia-exportőrökkel kevésbé szimpatizáló irakiak kezdik majd elfelejteni, mennyi embertelenséget követtek el az emberei az utasítására, ellenük, az iraki nép ellen. Kurdok, síták ellen, meg úgy általában mindenki ellen, akik nem fogták be a szájukat. Ilyen minden diktatúra, kétségtelen. Most már csak arra lennék kiváncsi, milyen egy demokrácia...

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

hát ja. az amcsik 655 ezer irakit öltek meg eddig. a lerohanás előtt meg a gazdasági nyomásgyakorlás hatására félmillió irak gyerek halt éhen. husszein ehhez képest kánaán.

Dr. Túra írta...

Mondjuk ha a számokat nézzük, még az amcsiknak is igazuk lehetne, hiszen az irak-iráni háborúnak több mint egymillió iráni áldozata volt. De nem is ez a lényeg, minden háborúért kár.

Névtelen írta...

jah, csak az amcsik '80-ig husszeint fegyverezték fel, utána meg irakot. ebben a mészárlásban is nyakig benne voltak.

Dr. Túra írta...

A legjobban a kínaiak csinálták, ők mindkét oldalnak szállítottak fegyvert. Mindig mondom én, hogy ők lesznek a világ urai... Ilyen üzleti érzékkel! :I