2007. jan. 4.

A szépség és a... mi csokítónk...



Ön kit választana?
Mondjuk, mi úgysem adhatunk le voksot a francia elnökválasztáson, így csak a karosszékből izgulhatunk hazánk távolra került sarjáért. Persze ilyen alapon a szefárdi zsidók is drukkolhatnak érte, mert annyi vérük nekik is van a prodzsektben... Szóval, Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa, vagy inkább Marie-Ségolène Royal? Szerencsére nem nekünk kell döntenünk, úgyis megvan a saját két paprikajancsink, de azért érdemes elgondolkodni a témán, végtére is, legalább öt évre hatással lesz ránk is, már csak az EU tagság által is, hogy ki lesz az Ötödik Francia Köztársaság elnöke.

A felállás a szokásos, adott egy baloldali esélyes, ő Royal kisasszony, és egy jobboldali, Sarkozy személyében. Meg egy csomó kisebb versenytárs, akiket szintén számításba kell venni, hiszen a francia elnökválasztás két fordulós. Mert hogy abszolút többség kell, ami első körben nem igen jöhet össze, és így jön a mindent eldöntő második kör a két legtöbb szavazatott kapott jelölttel. És az a kettő nagy valószínűséggel eme hölgy és úr lesz az idei választásokon. Öt évvel ezelőtt, Jacques Chirac például az első körben 20% alatt teljesített (19,88%), de a második körben ezt megnégyszerezte (82,21%), míg ellenfele , a szélsőjobb vezére, Jean-Marie Le Pen az erős kezdés után (16,86%) nem tudott erősíteni (17, 79%). Akkor, 2002-ben, a szocialisták csak a harmadik helyre kerültek (16,18%), így Lionel Jospin elesett a lehetőségtől, hogy megmérettesse magát Chirac-kal a végjátékban.

Jelenleg két vonalon folyik a találgatás; az egyik természetesen az, hogy a számos jelölt közül ki hány százalékot szerez az első fordulóban, míg a másik kérdés távolabra tekint, vajon a jobb és bal két legerősebb jelöltje közül ki hajrázik jobban a második körben. A közvéleménykutatások alapján úgy tűnik, hogy jelenleg Royal vezet (31%), míg Sarkozy nem sokkal lemaradva (29%) a második, és Le Pen ismételten a dobogóra kerülhet, de most csak mint harmadik (11%). Csak a két legesélyesebb személyt nézve is vezet Royal a legtöbb felmérésben, általában 51-52%-kal, szóval a különbségek várhatóan jóval kisebbek lesznek, mint öt éve. És kérdés, hogy ki tudja majd a mérleg nyelvét saját maga felé billenteni a hajrában.
Összeségében ugyanis többen szavaznának valamelyik jobboldali jelöltre, mint a baloldaliakra, tehát ha Sarkozynek sikerül egyesítenie a jobboldalt, akkor győzhet. Nagy harc lesz a centrumért, onnan mindkét oldal fontos szavazatokat szerezhet. Ez megmutatkozik a retorikában is, hiszen Royal-t sokan Blairhez hasonlítják politikájában, ami találó, hiszen míg gazdaságpolitikájában szocialista, addig a család-haza-rend hívószavaknál jellegzetesen jobboldali hangot üt meg. És ez bejöhet, hiszen Blairnek is bejött, és nálunk is ez a fajta identitászavaros próbálkozás jellemzi a baloldalt. Mondjuk, nálunk mindent bénábban csinálnak... Eközben Sarkozy az USA-hoz húz, szóval úgy tűnik, mindenképp külföldről akarnak ötleteket hozni Franciaország gatyábarázásához.

Royal asszonynak természetesen van még egy előnye, amit kihasználhat a leginkább nagyorrú törpéhez hasonlító ellenfelével szemben: az, hogy ő NŐ. Ez ugye eddig is feltűnt. Nem lehet nem észre venni. És mondjuk hangoztatta is eleget az új francia amazon. Nekem mondjuk már egy kicsit visszatetsző is ez a túlzott feminizmus-lobogtatás, de azért nem kell félteni a hölgyet, aki nyugodt szívvel katonai táborba küldené a rakoncátlan gettóifjúságot (talán vissza akarja adni, amit ő és testvérei szenvedtek katona apjuktól). Mondjuk ezen a téren mindkét versenyzőnek fel kell mutatnia valamit, mert a 2005-ös balhék mély nyomot hagytak az emberekben. Mert azért Franciaországban sem fenékig tejfel az élet: végtére is rajtuk bukott el az uniós alkotmány, a munkanélküliség majdnem 10%-os, megoldatlan és kényes a bevándorlókérdés, és az állandó botrányok is megtépázták az emberek idegeit. És az erővanalak közben folyamatosan átrendeződnek, hiszen a baloldalon nem tudnak megegyezni a piacgazdaság megítélését illetően, míg a jobboldalon az "öregecskedő" Le Pen utódját vizslatják titkon, és ez nem kis kérdés, hiszen jelentős támogatottsága van a Nemzeti Frontnak, nem véletlen, hogy Sarkozy is jobbra kacsintgat, és Le Pen is úgy tűnik, hogy őt támogatja majd a második körben. Egyszóval, képlékeny a helyzet, de a végén csak egy maradhat...

Nincsenek megjegyzések: