2007. jan. 3.

Világszép nádszál kisasszony


Mindenekelőtt gratulálok az első magyar világszépség-királynőnek! Nagy szó ez, hiszen Horváth Anita tényleg "lenyomta" az egész mezőnyt. A kép is ennek szól, bár ez egy korábbi versenyéről, egy fitness versenyről van. Na igen, és valahol ennél a pontnál kezd el motoszkálni bennem a kisördög... Mert ugyebár adott egy kimunkált test a Bodyformers csapatából (nem, ez nem egy képregény, az a Transformers...), és máris sikerült valahogy pont a nőiség báját kiűzni egy egyébként csinos hölgyből. Mert nem tudom ki hogy van vele, de én valahogy idegennek találom az egész fitness-világot (amihez nyilván hozzájárul SóbiNóbi kellemes személye is...), ahol az emberekre olyan arányokat erőltetnek, amik egyszerűen természetellenesek. Tulajdonképp az ember megtalálta a módját, hogy előállítsa önmaga groteszk karikatúráját, ahol minden felnagyított, kihangsúlyozott, vagy éppen lecsupaszított. És így kapunk olyan "eszményi" testeket, ahol a vállöv háromszor szélesebb a deréknál, kilátszanak a bordák, miközben izom van pakolva mindenhová, és persze a végén már nem is képes az egész összessége más pozíciót felvenni, mint valami gumiemberét. Félreértés ne essék, nem a sportolás és egészséges életmód ellen vagyok, sőt éppen hogy ezek miatt nem értek egyet az öncélú testformálással! De nem akarnám ezt az egész problámakört erre a pécsi egyetemistalányra zúdítani, aki nem tehet arról, hogy ilyen a világ, és hogy ilyen a korunk testideálja. Ő csak meg akar ennek felelni, és teszi mindezt nagy sikerrel, ami mindenesetre dícséretreméltó. A probléma ettől még létezik, és valahol a fejekben kell keresni, ahová éppen mesterségesen dugdossák a szintetikus testképeket és ál-értékrendet. Mert azért sokan megjegyezték, hogy szép-szép, de ha már Miss Bikini-t választanak, akkor nem kéne olyanokat keresni, akiket az ember tényleg szívesen mustrálna meg a Balcsi partján? Ez most elsősorban a férfi olvasóknak szól, akik hosszan tudnának mesélni arról, milyen epitópokat keres vizuális felderítőmotorjuk a strandon, és feltehetőleg a legtöbben nem egy kiszálkázott okapit jelölnének meg céltárgyként...

Újabb fogalomzavarral állunk szemben. A szépséget illetően. Tudom, naiv vagyok, ha azt várom el, hogy a legszebbnek kikiáltott lányok tényleg a világ legjavát képviseljék, mert nyilván nem mindenki kapható arra, hogy mutogassa magát ország-világ előtt, ami már eleve elgondolkodtató tény. Másfelől, még ennél is nagyobb ábránd a részemről, hogy azt szeretném, olyanok "győzzenek", akikből valami "plusz" sugárzik, egyfajta belső szépség, ami nem múlik az évekkel, és amit nem lehet pusztán kimunkált/kitenyésztett/kialakított testfomákkal überelni. Tudom, mindez nem reális világunkban. Legalábbis makroszkópikusan... Remélem, az emberek többsége -ezen hatások ellenére is- ad még a belső értékekre.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

ha nem pózol, talán nem olyan ronda. egyébént ha jól tudom, olasz meg francia divatbemutatókon már igazolnia kell a modelleknek(így kell írni?), h nem anorexiásak, meg a testtömeg-indexüknek 18 felett kell lennie. (nekem 17,92, szal nem lehetek modell:)

Dr. Túra írta...

Nekem a BMI=19,08, de ettől még nem leszek modell. :)
Direkt tettem be ezt a képet, egyébként tényleg ő volt a legjobb a sok lófejű csaj között...