2007. márc. 6.

A nagy kékség



A formátumháború szele elérte kis hazánkat is. HD-DVD vs Blu-Ray. Természetesen nem nálunk fog eldőlni a Toshiba és a Sony harca, piacnak is parányiak vagyunk, úgyhogy nyugodtan hátradőlhetünk végignézve a piac kivéreztetését. Elég csak a túlélőt kivárni...

Nem is biztos, hogy el kell buknia valamelyiknek, noha a történelmi példák alapján ezidáig nem igen bírt el két párhuzamos formátumot a világ. Anno a VHS mellől kidőlt a Betamax ("Beta"), és az MP3 is győzeledelmeskedett az ATRAC felett. Érdekes megfigyelni, hogy mindkét esetben a Sony maradt alul... A MiniDisc sem váltotta meg a világot (habár a Philips DCC-jét legyőzte), de ez már az ATRAC dicstelenségének is a következménye. Ez van, a piaci és technológiai szelekció kíméletlen... Elsőként lássuk a versenyzőket!

HD-DVD

A szimpla verzió 15 GB-os, míg a képen látható dupla rétegű lemez 30 gigás. A 12 cm-es lemezek mellett 8 cm-es kistesók is léteznek. Szintén 405 nm-es lézerfény tapogatja le, ebben közös a két hordozó. Noha tárkapacitásában gye
ngébb kékfényű testvérénél, lépéselőnyre tett szert a gyártásban (lévén a DVD gyártási sorára lehet építeni), sőt egyelőre az árversenyt is vezeti. A Toshiba mellett legfőbb támogatója a Microsoft, amely az Xbox 360-nal fontos gyalogot küldött a táblára, de felsorakozott mellé még a Sanyo, az Intel, és egy rakás studió is. A fő kérdés, hogy kell-e nagyobb kapacitás, hiszen a Dolby TrueHD gyakorlatilag veszteségmenetesen tömöríti a hangot, és így megszűnhet a hátránya a Blu-val szemben.

Blu-ray

A Blu-ray vitathatatlan előnye, hogy több fér rá. Az egyrétegűre 25 GB, míg a duplára 50 (a 12 cm-es mellett szintén van 8 centis pici). Leginkább erre apellálnak a támogatói, de a tömörítetlen (L)PCM mellé könnyen felzárkózhatnak az egyre jobb codecek. Hátránya lehet, hogy a védőréteg vékonyabb, így a lemez sérülékenyebb társához képest (ez a miniatűrizálás ára...). No meg, hogy a tokja kisebb a DVD tokjánál (ez a Sony mindig mindent másként csinál, mint addig...), de ez lehet, hogy éppen előnye lesz egyesek szemében. A PlayStation3 komoly fegyver lehet a Sony kezében, de számos támogatót sikerült a kékség mögé állítani, mint például a Panasonicot, a Dellt, a HP-t, a TDK-t, a Pioneert és a kihagyhatatlan Apple-t.



Mint látható tehát, egyfajta technológiai harmadik világháborúnak vagyunk szemtanúi, de remélhetően nem lesznek komolyak a veszteségek. Bár sokáig a megegyezésben bízott a világ, egyelőre úgy tűnik, hogy a két fél párhuzamosan kezdte meg a világ meghódítását. Egyszóval, a vevők előrelátására van bízva, melyikbe vetik bizodalmukat. Természetesen a hibridlejátszókkal a nevető harmadik jár jól (elsőként az LG, de mások is készítik a combokat), illetve mi, a fogyasztók, ha tényleg hosszútávon megmarad a megosztottság. Amiért most rukkoltam elő ezzel a témával, annak egyszerű oka az, hogy ma konstatáltam, hogy az egyik kedvenc internetes boltomban feltüntek az első filmek Blu-ray-en, ami egyfajta zászlóbontás az új világ küszöbén. Persze nem kell félnünk, hozzánk minden megkésve bár, de törve is érkezik, úgyhogy ráérünk még a FullHD-s plazmák után kapkodni. Olyan ütemben fejlődik ma már minden, hogy már meg sem lepődhetünk, ha 1:1000000 kontrasztarányú OLED HDTV-vel, vagy éppen a HDTV
1920x1080p-as felbontásánál nagyobb Quad és CMO LCD-kkel rukkolnak elő. Lévén a csúcstechnológia mindig megelőzi az általános használatban elterjedt technológiákat, így van idő a szelekcióra. Mi meg még úgysem vagyunk teljesen "HD Ready"-k...




3 megjegyzés:

Névtelen írta...

        ∧_∧:::Good Job!
       ( ´Д`):::
     /⌒ 丶'   ⌒):::
     / ヽ     / /:::
    / /へ ヘ / /l:::
    /  \ ヾミ  //:::
   (__/|  \_ノ/:::
       〉    /:::
       / y   ):::
      / /  /:::
     /  /::::
    /  /:::::
   (  く::::::::
   (\  ヽ:::::
    |  \ ヽ:::::
    |  .i:::\ ⌒i::
    | /::::  ヽ 〈::
    | i::::::  (__ノ:
  __ノ  ):::::
 ̄(_/ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄

Névtelen írta...

Kellemetlen, hogy most minden filmet adhatnak ki újra, ha jobb minőségben akarják az utókornak megőrizni. Még kellemetlenebb ez a film nézőknek :) Eddig ugye olyan 30-40 kbyte körüliek lehettek a képkockák a dvdn, ami azért elég lehangoló minőség mondjuk egy filmszalaghoz képest. Jól értelmeztem, hogy a Blu-ray lesz képes tömörítetlen wav-hangsávra? Na az már valami, szóval hajrá! Remélhetőleg az mp3 lejátszók kora is lassan véget ér :)

Dr. Túra írta...

Egyelőre a kiadók az új megjelenésekre és a közelmúlt sikerfilmjeire, illetve a kihagyhatatlan klasszikusokra koncentrálnak, bizonyos üzleti megfontolások alapján. A magyar piacon például nehéz a szempontokat megérteni, miért pont A Nap könnyei meg a Lovagregény, de ők tudják. A magyar szinkron, és sok esetben a magyar felirat is hibádzik még, az extra-hegyekről nem is beszélve, úgyhogy még messze a Kánaán.

Igen, jól értelmezted, a hang javulását mindenki érezni fogja, még ha nincs is HD Ready tv-je. Azért én még nem temetném el az mp3-at, mert az egyre jobb tömörítési eljárások nem adják meg magukat! Azt meg halkan jegyzem meg, hogy már a holografikus adathordozók is a küszöbön vannak... :)